top of page
xufa-chufa-erdmandel.jpg
TERRAIXUFA-logo.png

Es una empresa de productors i comercialitzadors de fruites i hortalisses ecològiques de l’horta històrica de València.
Creuen en una agricultura de proximitat, en la qual l’agricultor és partícip de la cadena de valor del producte. En primer lloc, perquè ningú com el propi agricultor cuida la qualitat del producte des de la sembra fins a la taula del consumidor. I en segon lloc, perquè així s’assegura la viabilitat econòmica de les petites explotacions agroecològiques.

Terra i Xufa és molt més que xufa d’agricultura ecològica i orxata i altres productes tals com farina, cerveza o oli elaborats amb la nostra xufa de producció pròpia, és un projecte jove de recuperació i manteniment del coneixement tradicional agrari de l’Horta de València. Cultiven varietats locals de cacauet, carabassa, ceba, faves, cols, però també hem incorporat els gustos de les persones consumidores del centre i nord d’Europa plantant col-rave, fenoll o arrel d’api entre altres. Segueixen els principis de l’agroecologia fent arribar el producte directament a la finca o a les seves parades dels mercats municipals de Russafa i Rojas Clemente.

Mas i Riurau del Fondo

mas del Fondo-prespectiva.jpg
Mas del Fondo-Puerta.jpg

Les instalacions on s'ubica Terrra i Xufa és patrimoni d'interès etnològic natural, inclòs dins el catàleg de bens i  espais protegits de natura rural de València.

El Mas del Fondo, la masía, data de finals del segle XVIII, comptava amb grans extensions de cultiu de raïm i es feia producció de vi.  El riurau és un gran cobert on s'asecava el raïm per fer panses i altres productes elaborats.  

Mas del Fondo-MdR.JPG
Riurau Arcos desde dentro Mas del Fondo.JPG

Actualment el Mas té una explotació agropecuària, on, a part de cultivar cacauet o xufa, també es fa cría de l'ovella Guirra o "de morro vermell", raça autòctona de València  en perill d'extinció.  Segons el cens del Ministeri d' Agricultura nomès queden 6000 ovelles guirras a tot el món, i d'aquestes, 600 es troben a la finca del Mas del Fondo.

Al Mas del Fondo es traballa de forma holística i biodinàmica gràcies al ramat d’ovelles Guirres, que s’alimenta de les restes del cultiu, reduint el malbaratament alimentari i tancant el cicle dels nutrients amb la incorporació a la terra del seu compost.

verdura-ecologica-terra-i-xufa-1.jpg
ovejas-guirre-terra-i-xufa.jpg

La Xufa

Nom comú: Xufa, Chufa, Catufa, juncia avellanada, erdmandeln, souchet, tigernut

Nom científic o llatí: Cyperus esculentus. Família: Cipeàcies

Varietat: Ametla d’Alboraia i redona de Bonrepós

Ús: Cultivada des d’almenys fa 4000 anys per les xufes trobades als soterraments de l’Antic Egipte, el seu ús tradicional ha estat el medicinal per tal de curar afeccions gastrointestinals. Encara que segons contava Teofrast a “L’història de les plantes” els egipcis les bollien en cervesa per a prendre-les. S’utilitzen tant les xufes moltes en forma de farina, com el tubercle sencer pelat o trocejat per tal d’elaborar actualment dolços, barretes o bescuits, ja que és un producte lliure de gluten i altament energètic, amb un 30% de matèria grasa, de la qual un 70% és àcid olèic, és a dir, cardiosaludable, i el 8% de proteïna. Destaca la presència predominant de l’arginina com a aminoàcid essencial, un precursor de la prolactina. Per això el consum d’orxata, el líquid emulsionat resultat de la maceració i premsat de les xufes triturades, es recomana tradicionalment per a les mares gestants i per als xiquets i xiquetes.

 

Cultiu: En les condicions de València es sembra durant els mesos d’abril-maig i el cultiu s’allarga fins al desembre. És un cultiu molt exigent en sòls fèrtils i arenosos, amb un alt percentatge de matèria orgànica. Les generacions de llauradors han esmenat els camps amb aportacions d’arena de la platja gastada com a jaç per als animals. Necessita regs períodics i per inundació, en el període estival com a bona ciperàcia. Llevat de la Bactra o barrinador de la xufa, no té excesius problemes de plagues i es recomanable el seu cultiu en ecològic.

xufa-chufa-erdmandel.jpg
xufa-chufa-erdmandel-terra-i-xufa.jpg

Productes Terra i Xufa

bottom of page